Летопис Освновне школе „Угљаре“ за школску 2019/2020

Основна школа „Угљаре“ некад

            Основна школа „Угљаре“ налази се у истоименом селу у косовској равници, око десет километара југозападно од Приштине, десет километара западно од средњовековног српског манастира Грачаница и три километра од железничког чвора Косово Поље. Село се помиње још 1426. као Улиара.

            Ученици су од 1945. године похађали школу у суседном селу Бресју. На самом почетку школа је радила у приватним просторијама угледних домаћина. Школа се градила од камена из рудника „Грачаница“. Такође, новчана помоћ је пристизала из сваког домаћинства а према економској моћи. Од 11. 09. 1950. године званично почиње са радом школа у Угљару под називом „Нижа гимназија“. Школу похађају ученици из следећих села: Угљаре, Кузмин, Бресје, Преоце, Косово Поље, Добрево, Враголије, Добри Дуб и Белећевац.

            Рад је започет са три одељења од 109 ученика и то:  једно одељење другог разреда (29 ученика) и два одељења првог разреда (80 ученика). Зграда је још била незавршена те се настава отежано изводила.

            До 1951. године завршавају се радови на школским просторијама. Просторије за трпезарију и канцеларије претварају се у учионице. Школа 1951. има пет одељења: I1,I2, II1, II2 и III разред. Наставни кадар чине: Урош Недељковић, Цветанка Милић Златановић, Драгољуб Тодоровић, Јелица Стошић, Милијана Синђелић и Сретен Мартиновић. Сав кадар је квалификован.

            Први директор школе је био Урош Недељковић из Липљана. После њега је био Хранислав Анђелковић из Приштине. Због повећаног броја становништва у Косову Пољу насељеници граде нову школу. Школа је за кратко време постала највећа са највише ученика. Све је то довело до тога да се школа у Угљару премести у Косово Поље, а дотадашњи директор школе у Угљару, Сретен Мартиновић, постао је директор ОШ „Аца Маровић“.

            У Угљару остаје основна школа нижих разреда, од  I-IV разреда, као истурено одељење ОШ „Аца Маровић“.

            Већ 1959. школа се осамосталила са 5 одељења од I-V разреда. Управитељ школе био је Жика Недељковић. Школа се одлуком Покрајине 1964.год. опет припаја школи „Аца Маровић“, а у Угљару остају ученици од I-IV разреда.

            Од оснивања још једне основне школе у Косову Пољу „Вук Караџић“ 1988. године школа у Угљару наставља са радом као њено истурено одељење. Одлуком Покрајинског секретаријата за образовање 1997. године, школа у Угљару улази у мрежу школа Републике Србије, као самостална школа од I-VIII разреда. За ВД директора изабран је наставник из села, Бојковић, а за првог директора именована је Јасмина Андрић.

            Већ 1999. ратна дешавања на Косову и Метохији пореметила су рад школе. Извесно време школа није радила када је Светислав (Тиса) Јовановић из Угљара постаје дугогодишњи директор ОШ „Вук Караџић“ у Приштини, обнавља рад школе са неколицином просветних радника.

            Већ од 1999. године школа ради као ОШ „Угљаре“ са 8 разреда у истоименом селу. Од осамостаљивања школе па до данас број ученика је варирао, од 250 ученика колико је бројано после рата 1999. до 140 ученика школске 2014/2015. Због неизвесне ситуације на Косову и Метохији број ученика се смањивао да би данас школа бројала 109 ученика са тендецијом опадања.

ОШ „ Угљаре“ данас

ОШ „Угљаре“ налази се у истоименом селу Угљаре, крај Косова Поља. Школски објекат се дограђивао у више етапа, да би добио коначно данашњи изглед. Школа је комплетно реновирана од стране Невладиних организација добивши грејање, нове просторије, мокри чвор, трпезарију, затим захваљујући општини Грачаница добија нове прозоре и замену подова и оно што је најскорије дограђено је фискултурна сала са свлачионицом и мокрим чвором. Захваљујући господину Арно Гујону и организацији „Солидарите Косово“ школа добија једну од важних просторија, фискултурну салу.

Школа данас поседује 4 учионице, 3 кабинета (хемија и биологија, информатички и технички), спортски полигон, фискултурну салу, библиотеку, кухињу, зборницу, административне просторије, котларницу, радионицу, свлачионицу. Школска зграда има површину 1150 м2, а школско двориште са спортским тереном износи 67 ари. После већ поменутог директора Светислава Јовановића смењивали су се директори: Невенка Перовановић,  професор српског језика, Горан Јовић професор ликовне културе, и данас Весна Мартиновић, професор историје.

Летопис школске 2020/2021

Летопис школске 2021/2022