Међународни дан писмености

Овај дан се обележава широм света. Идеја о обележавању Међународног данаписмености појавила се у септембру 1965.године у Техерану, а на тему искорењивања неписмености. Како бисмо искоренили неписменост, поменули смо и разговарали о важности овог дана са ученицима. Огњен Столић, ученик 8.разреда је обележио овај дан занимљивим цртежом

08.09.2022. 

Међународни дан светских језика

Поводом европског Дана језика осим наставника матерњег и страних језика учешће су узели и ученици тако што су се бавили различитим активностима. Бавили се истраживањем-налазили занимљиве текстове и цитате, које су на часовима енглеског читали, поздрављали се на различитим језицима, учествовали у пројекту израде паноа на свим европским језицима. Такође, упознали су се са различитим групама језика-словенски, германски, романски, угро-фински и њиховим подгрупама. Око паноа су се нарочито потрудили ученици Огњен Столић и Аријана Османовић и показали изузетну креативност. Све укупно, занимљиво искуство и за ученике и за наставнике.

У свим разредима ученици су на часу руског језика слушали стихове руских песника, а у петом разреду су ученици уживали и у сувенирима из Москве (разгледнице, матрјошке, предмети ручно осликани разним бојама и мотивима…), које је наставница руског језика, Драгана Пурић, припремила за њих.

26.09.2022

130 година од рођења Иве Андрића -апартман 144

На јавно часу Српског језика уприличена је кратка приредба у изведби наших ученика о животу и делу Иве Андрића поводом 130 година од рођења нашег највећег књижевника. О Андрићу је написано неупоредиво више научних радова и анализа него о било ком другом нашем књижевнику. Он је убедљиво најбољи, највећи тешко достижан писац приповедака не само у српској књижевности. Андрић је подигао српски роман до нивоа светске књижевности и тако својим животом и својим делима потврдио Гетеову идеју светске књижевности, потврдивши књижевну мисао свога узора. Дакле, Иво Андрић је један од малобројних српских писаца који је постао писац светске књижевности.

9. 10. 2022.

Модели ћелија

Ученици 5. разреда су се упознали са грађом ћелија и  правили моделе биљне ћелије, бактеријске ћелије и животињске ћелије.

12.10. 2022.  


Књижевна радионица „Чувам језик, лепо пишем“

Четврта књижевна радионица почела је у Дому културе Грачаница. Ученици наше школе су у великом броју посетили, сада већ, традиционалну манифестацију. Огњен Столић, Лука Јовановић, Ивона Гигић, Милица Јовановић, Мара Живковић, Теодора Лазић, Анђелија Лазић, Андреј Вучић, Невена Јовановић. Дугогодишњи победник, ученик 8.разреда, Лука Јовановић и ове је године добио специјалне награде и проглашен великим талентом. Бесплатну чланарину на годишњем нивоу и похвалнице добиле су и ученице 6.разреда, Анђелија Лазић и Милица Јовановић. Остали ученици добили су похвалнице.

20. 10. 2022.

Проучавање грађе биљних органа

У 6. разреду су ученице се упознали са грађом биљака. Донели су материјал на којима  су проучавали  грађу биљних органа

21.10.2022.  

Дан примирја

Српска војска у Првом светском рату ће заувек остати чиста и светла успомена. Српски војник, гладан, у опанцима, који воли своју земљу, и који се за њу борио је понос нашег народа. То је био племенит човек који се није борио за властите циљеве. Циљ је свима био исти- слобода. Никада тако мала земља није постигла тако велике победе, и никада тако мала држава није имала тако велике губитке. 1.248.000 жртава-сваки број је имао име, живот, породицу, и ми не смемо да их заборавимо. Они су дали живот за нас, На нама остаје да памтимо историју својих предака, дивимо се њиховим епским подвизима и преносимо на поколења истину. Највећи грех који можемо урадити је ЗАБОРАВИТИ, а ми данас у погледу, покрету, карактеру носимо особине славних прадедова. Ми смо потомци тих великих људи, хероја. Слава нашим прецима, а наследницима остаје за наук да чувају своју Отаџбину и веру као зеницу ока и својом чашћу, знањем и поштењем стварају лепшу и срећнију Србију.

Наставници и ученици су у просторијама школе обележили један од најважнијих дана за Србију и српски народ- Дан примирја у организацији наставнице историје, Миљане Чановић. Том приликом су ученици Огњен Столић, Лука Лазић и Милица Јовановић одржали програм посвећен управо овом дану и животима који су дати за слободу.

10.11.2022.

Обележавање Дана толеранције

Ученици су у сарадњи са Тимом за заштиту од вршњачког насиља припремили предавање кроз презентацију, паное и лична искуства. Теме су биле: расизам, родна равноправност, исламофобија, антициганизам. Презентовали су ученици седмог и осмог разреда (Огњен Столић, Аријана Османовић, Лука Јовановић, Валентина Додеровић, Ивона Гигић, Анђелина Трајковић и Лука Митић), док су остали ученици пажљиво слушали. Програмом је руководила наставница руског језика, Драгана Пурић.

16.11.2022.

Обележавање Светског дана борбе против СИДЕ

Ученици 7. и 8. разреда су заједно са наставницом биологије Милицом Костић, у оквиру Тима за здравствену заштиту, обележили светски дан борбе против СИДЕ. Наставница је направила кратак увод о обележавању овог дана. Такође, ученици шестог разреда су присуствовали. Сви ученици 7. и 8. разреда су учествовали у изради различитих паноа.  

01.12. 2022.

Посета Нишу и Сајму књига

3. 12. 2023

“Историјски забавник”

На секцији „Историјски забавник“ ученици су правили пано и презентацију „Развитак средњовековних градова и живот на селу“. Тако су се на занимљив начин упознали са свакодневним животом средњовековног сељака и грађана, научили много тога о изградњи градова, оснивању Универзитета, градском планирању, итд.

8.12.2022.

Утицаји нездравог начина живота на рад органа и систем органа човека, израда постера

Ученици 8. разреда су подељени у групе, добили су тему за израду постера.  Упознали се са утицајима нездравог начина живота на рад органа и систем органа човека. Постери су изложени у учионици. 

 12.12. 2022. 

Лековити и физиолошки производи биљака и животиња, ППТ презентација

Ученици 8. разреда су направили презентације на задате теме које су презентовали на часу. Упознали су се са лековитим биљним препаратима, пчелињим производима, лековитим гљивама, као и лековитим производима од животиња.

16.12. 2022. 

Светосавска приредба

Сада већ традиционално, и ове године је ОШ „Угљаре“ обележила школску славу Свети Сава. Овогодишњи домаћин, Александар Трајковић, је уприличио сечење колача у школи, као и светосавски ручак. Ученици школе су, као и сваке године, спремили приредбу на којој су учествовали ученици свих разреда. Приредба је креирана у организацији наставнице Српског језика, Јелене Ивановић и учитељице, Милице Јовановић, док су остали наставници допринели да се приредба фино заокружи и обезбедили несвакидашњи квалитет који је из године у годину све израженији. Програм приредбе можете погледати ОВДЕ.

27. 1. 2023.

Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика се обележава сваке године 21. фебруар широм света. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а а на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године. И наша школа је обележила овај дан на занимљив начин.

21. 2. 2023