Ученици 6.разреда су правили моделе ДНК од различитих материјала. Направили су изложбу модела и изабрали најбољи рад. Најбољи модел је урадила Катарина Милошевић.


Ученици који учествују на окружном такмичењу из биологије.Резултати са окружне смотре рецитатора – ,,Песниче народа мог“

1.       Богдан Петковић, 1.разред – 1.место и пласман на Републички ниво такмичења

2.       Тијана Митић, 5.разред – 2.место.

Ученици нижих разреда данас су обележили Светски дан воде који се обележава сваке године 22. марта. Обележавање Светског дана воде подстиче људе да преузму акције како би заштитили воду за будуће генерације и осигурали правичан приступ води за све људе на планети.


Светски дан шума се обележава широм света сваке године 21. марта како би се подигла свест о значају шума за нашу планету. Ученици нижих разреда су такође активно укључени у обележавање овог дана како би научили више о значају шума и начинима како да их заштите.


8.МАРТ-
Радови које су ученици са својим учитељицама припремили за овај дан,  показали  су да мали гестови љубави и пажње могу имати велики значај.


Резултати такмичења Руски језик:


Резултати такмичења техника и технологија:
На часовима биологије, у оквиру тематске недеље, ученици од 5.до 8.разреда су се опробали у улози наставника.

Учешће наших ученика на хуманитарном турниру „ЗА БРАТА БРАНКА“ у Прилужју.

Свети Сава

 Школска слава Свети Сава и ове године прослављена је свечано сечењем славског колача и програмом ученика . Обележавању Савиндана у школи присуствовали су бројни гости, родитељи, запослени и ученици присуствовали су и челници. Директорка школе Весна Мартиновић, поздравила је госте и честитавши Савиндан похвалила ученике који су током школске 2022/23.године својим радом заслужно похваљени одлукама наставничког већа. Ученици су припремили богат програм којим су све подсетили на живот и дело Светог Саве – утемељивача образовања и првог српског архиепископа. Уз рецитације, хорско певање и драмско извођење ђаци су приуштили уживање свима присутнима. Ученицима нижих разреда су том приликом чланови организације „Црвен цвет“ поделили поклоне.


Нова година

 У сусрет празнику ученици нижих разреда су правили новогодишње честитке, украшавали учионице, китили јелку и добијали пакетиће. Весела недеља испуњена разним активностима и изненађењима унела је додатну радост и насмејана лица. Сем поклона које су ученици добијали од својих учитељица, добили су пакетиће од Општине Косово Поље и господина Арлова који годинама уназад шаље поклоне деци.


Дан толеранције

 Поводом дана толеранције 17.11.2023.год и ове године уз различите активности ученика обележен је овај дан у школи како би се код ученика продубила потреба за толерантним понашањем према друговима и околини. Нижи разреди су прво одгледали презентацију о толеранцији. Затим смо о томе разговарали, а онда су имали групне активности у изради паноа о толеранцији.Дан школе

 Дана 1. новембра наша школа је први пут обележила Дан школе. Овај датум је одабран уз сагласност свих радника школе као рођендан некадашњег директора ове школе Светислава Јовановића. У програму који су приредили ученици и наставници наше школе уживали су родитељи али и гости из локалне заједнице, Црвеног крста, Дома здрава и други. Овом приликом организован је и литерарни и ликовни конкурс унутар школе и похваљени најбољи радови.


Крос Црвеног крста

 Већ годинама уназад па и ове година, и сада је одржан Крос Црвеног крста у суботу 07.10.2023.год . Место одржавања био је полигон поред балон сале. Крос су организовали радници Црвеног крста. Учествовали су ученици наше школе и школе Аца Маровић. Такмичили су се ученици предшколског и од првог до осмог разреда. Сва деца су дала свој максимум и самим учешћем у овој трци сви су победници. Они који су освојили прва три места у свим категоријама добили су медаље и похвалнице. Било је забавно и напето.

Европски дани спорта 29.9. 2023.

 Акција се одржава последњег петка септембра месеца и има за циљ да се по школама организују масовне спортске активности како би се друга деца заинтересовала и физички покренула. На тај начин би се смањио број оболелих од незаразних болести и покренула свест о здравом стилу живљења кроз редовно бављење физичком активношћу у даљем периоду одрастања. Поводом обележавања европских дана спорта учитељице су за своје ученике припремиле разне игре где су се ученици такмичили, надметали али и бодрили једни друге и помагали.


Дечија недеља

Као и годинама уназад прва недеља октобра посебно је посвећена дечијој забави и дружењу. Ученици наше школе, заједно са својим учитељицама успешно су реализовали ДЕЧЈУ НЕДЕЉУ чији је слоган ове године „Велико срце деце Србије“ и све планиране активности.

Ова недеља је била испуњена радошћу, осмесима и многим забавним и образовним моментима.

У периоду од 02. 10. – 06. 10. 2023. Реализовале су се следеће активности:

–      израда паноа са децом

–      креативност деце на полигону

–      права и обавезе

–      хранимо се здраво

–      обилазак Манастира Грачаница, библиотеке, музеја, биоскопа.

Наш пано дечије недеље.

 Уз ангажовање и залагање деце око украшавања и осмишљавања изгледа паноа учитељице су следиле њихове предлоге и идеје.

Хранимо се здраво:

Пред децом је био изазов да подељени у групе осмисле декорацију своје чиније здраве хране и представе је. Комисија је бирала најлепше декорисану чинију, а затим су се сви почастили воћним салатама које су сами припремали.

Активности на полигону школе:

 Уз дружење и забаву деца су цртала по полигону и тимским радом стварала заједничке цртеже показујући при раду разумевање једних за друге, дељење заједничких идеја , договарања.

Излет 6.10.2023.

 Деца су посетила Дом културе где их је кустос провео кроз галерију, ликовни атријум, библиотеку. У биоскопу су одгледали кратак филм „Бонтон у позоришту“.

 Затим смо посетили манастир Грачаницу где су такође вођени кустосом разгледали унутрашњост манастира, пажљиво слушали о настајању манастира, значају фресака….

 На крају смо посетили тематски парк „Ордон“ у коме су се деца забавила понуђеним дечијим парком и обишли музеј старе ратне опреме, штитеви, лук и стрела и остале реквизите који су изложени.

Тематска недеља у нижим разредима

У оквиру одржане тематске недеље у нашој школи, деца су заједно са својим учитељицама учествовала у разноврсним активностима.

Теме за ученике нижих разреда су следеће:
1.разред: Моја школа је мој други дом – правила понашања
2.разред: Кад се многе руке сложе/удруже
3.разред: Другарство
4.разред: Подељена срећа је два пута већа

  Ова недеља била је права прилика да се споји учење и забава, стварајући незаборавне тренутке за све.

Емпатија код деце развија се кроз активности које подстичу децу да размишљају о осећањима других.

Када раде заједно уче како да сарађују и подрже једни друге.

Кроз ове активности, они су то и показали.
Пријем ђака првака
Пријем ђака првака ове године организовала је учитељица Маријана Милићевић која преузима први разред у сарадњи са својим колегиницама учитељицама. Заједно са својим родитеља прваци су уживали у приредби коју су ученици нижих разреда извели за њих. Било је занимљиво и весело. На крају су сви ученици заједно са будућим првацима ђускали уз песму „Ивин денс“. Учитељица им је припремила и пригодне поклоне за добродошлицу, беџеве, свеске, оловке…. као и сликање у раму.

Надамо се да ће првацима сваки наредни дан проведен у школи бити бар оволико занимљив и радостан као овај данас, то им искрено желимо.5. 4. 2023.

Историјска секција „Мирослављево јеванђеље“ АКТУЕЛНОСТИ

Ученици ОШ „Угљаре“ су у пратњи наставника присуствовали изложби посвећеној Мирослављевом јеванђељу која се одржала у Дому културе „Грачаница“. Презентацију и предавање организују Епархија рашко-призренска, Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности „Приштина“, док је предавач Вељко Топаловић, један од приређивача факсимила. Ученици су се том приликом ближе упознали са овим најстаријим ћириличним српским рукописом, научили нове и занимљиве чињенце, имали прилике да виде како Мирослављево јеванђеље изгледа, као и да постављају интересантна питања о истом. Поред тога, ученици су могли и да прелистају факсимил овог јеванђеља, који је, по мишљењу директора рукописних одељења европских националних библиотека, најуспелије издање те врсте у свету.

Школа је добила и филм „У почетку беше реч“ о драматичном историјату јеванђеља, који ће ученици одгледати на једном од следећих часова.

14. 2. 2023. „Достиников дукат“

Ученик 8.разреда, Лука Јовановић је освојио књигу и захвалницу, Ивона Гигић захвалницу на овогодишњем учествовању у конкурсу

СВЕТИ САВА, СВЕТИОНИК СРПСКЕ ЗЕМЉЕ!

Сваке године 27. јануара славимо нашег заштитника Светог Саву. Славећи Савиндан чувамо сећање на првог српског архиепископа и просветитеља. Поводом великог празника за српски народ и српске школе, ученици наше школе су са наставницом српског језика Јеленом Ивановић и наставником музичке културе Јованом Миладиновићем, учитељицама Катарином Јевтић, Ољом Милић, Маријаном Трајковић и Тијаном Тодић, припремили приредбу у част Светог Саве. Учешће у приредби су узели сви ученици од првог до осмог разреда.

И ове године под истим околностима, без присуства гостију на приредби, поштујући мере заштите и препоруке Министарства просвете због епидемиолошке ситуације, снимили смо у просторијама школе приредбу, као и прошле године.

О томе шта смо вам све припремили и каква је била приредба можете видети на следећем линку.


АНДРИЋУ У ЧАСТ!

Дана 10. 12. 2021. године навршило се тачно шест деценија како је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност. До данас, остао је једини наш писац који је добио то признање. Нобелов комитет наградио је “епску снагу приповедања којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље!” Новац од награде Иво Андрић је поклонио библиотекама Босне и Херцеговине.

Иако се његово име у Нобеловом комитету помиње већ од 1958. иако је 1960. био у најужем избору, 26. октобра 1961. године, Иво Андрић је био изненађен када су му вест из Стокхолма саопштили новинари који су га сачекали испред стана.

Наша школа је на пригодан начин обележила овај дан у част нашег сјајног писца, Иве Андрића.

Учесници пригодног програма:

Андрија Вучић – Иво Андрић

Ивона Гигић – наратор

Тамара Ђорђевић, Катарина Митровић и Лука Митић у улози новинара

Аријана Османовић – рецитовала Андрићеве песме “Његова песма” и “Лањска песма”

Андреа Милић отпевала песму “Што те нема”

Андрићеве цитате казивали: Анђелина Трајковић, Ивона Гигић, Анђела Симић, Стефан Ђорђевић, Станимир Јовановић, Тамара Ђорђевић.

У наставку акције канцеларије за КиМ, нашу школу је данас посетио Душан Јововић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију и поделио Новогодишње пакетиће ученицима ОШ “Угљаре” у Угљару. Он је ученицима честитао Нову годину са жељом да им буде испуњена здрављем, срећом и успехом. Још једном се захваљујемо Душану Јововићу и Канцеларији за КиМ.

Школу су посетили чланови организације “Сви за Космет” и том приликом ученицима поделили пакетиће са школским прибором (06.10.2020)

Школу су данас посетили Начелник Јужно-бачког округа Милош Новаковић, директор ОШ “Прва војвођанска бригада”, директор гимназије “Лаза Костић” из Новог Сада, Градоначелник Општине Грачанице, Начелник Косовског управног округа и директорица за образовање (01.10.2020)

Подељени пакетићи за ученике првог разреда и таблети за два ученика којима је неопходна помоћ за online наставу (23.09.2020)