5. 4. 2023.

Историјска секција „Мирослављево јеванђеље“ АКТУЕЛНОСТИ

Ученици ОШ „Угљаре“ су у пратњи наставника присуствовали изложби посвећеној Мирослављевом јеванђељу која се одржала у Дому културе „Грачаница“. Презентацију и предавање организују Епархија рашко-призренска, Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности „Приштина“, док је предавач Вељко Топаловић, један од приређивача факсимила. Ученици су се том приликом ближе упознали са овим најстаријим ћириличним српским рукописом, научили нове и занимљиве чињенце, имали прилике да виде како Мирослављево јеванђеље изгледа, као и да постављају интересантна питања о истом. Поред тога, ученици су могли и да прелистају факсимил овог јеванђеља, који је, по мишљењу директора рукописних одељења европских националних библиотека, најуспелије издање те врсте у свету.

Школа је добила и филм „У почетку беше реч“ о драматичном историјату јеванђеља, који ће ученици одгледати на једном од следећих часова.

14. 2. 2023. „Достиников дукат“

Ученик 8.разреда, Лука Јовановић је освојио књигу и захвалницу, Ивона Гигић захвалницу на овогодишњем учествовању у конкурсу

СВЕТИ САВА, СВЕТИОНИК СРПСКЕ ЗЕМЉЕ!

Сваке године 27. јануара славимо нашег заштитника Светог Саву. Славећи Савиндан чувамо сећање на првог српског архиепископа и просветитеља. Поводом великог празника за српски народ и српске школе, ученици наше школе су са наставницом српског језика Јеленом Ивановић и наставником музичке културе Јованом Миладиновићем, учитељицама Катарином Јевтић, Ољом Милић, Маријаном Трајковић и Тијаном Тодић, припремили приредбу у част Светог Саве. Учешће у приредби су узели сви ученици од првог до осмог разреда.

И ове године под истим околностима, без присуства гостију на приредби, поштујући мере заштите и препоруке Министарства просвете због епидемиолошке ситуације, снимили смо у просторијама школе приредбу, као и прошле године.

О томе шта смо вам све припремили и каква је била приредба можете видети на следећем линку.


АНДРИЋУ У ЧАСТ!

Дана 10. 12. 2021. године навршило се тачно шест деценија како је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност. До данас, остао је једини наш писац који је добио то признање. Нобелов комитет наградио је “епску снагу приповедања којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље!” Новац од награде Иво Андрић је поклонио библиотекама Босне и Херцеговине.

Иако се његово име у Нобеловом комитету помиње већ од 1958. иако је 1960. био у најужем избору, 26. октобра 1961. године, Иво Андрић је био изненађен када су му вест из Стокхолма саопштили новинари који су га сачекали испред стана.

Наша школа је на пригодан начин обележила овај дан у част нашег сјајног писца, Иве Андрића.

Учесници пригодног програма:

Андрија Вучић – Иво Андрић

Ивона Гигић – наратор

Тамара Ђорђевић, Катарина Митровић и Лука Митић у улози новинара

Аријана Османовић – рецитовала Андрићеве песме “Његова песма” и “Лањска песма”

Андреа Милић отпевала песму “Што те нема”

Андрићеве цитате казивали: Анђелина Трајковић, Ивона Гигић, Анђела Симић, Стефан Ђорђевић, Станимир Јовановић, Тамара Ђорђевић.

У наставку акције канцеларије за КиМ, нашу школу је данас посетио Душан Јововић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију и поделио Новогодишње пакетиће ученицима ОШ “Угљаре” у Угљару. Он је ученицима честитао Нову годину са жељом да им буде испуњена здрављем, срећом и успехом. Још једном се захваљујемо Душану Јововићу и Канцеларији за КиМ.

Школу су посетили чланови организације “Сви за Космет” и том приликом ученицима поделили пакетиће са школским прибором (06.10.2020)

Школу су данас посетили Начелник Јужно-бачког округа Милош Новаковић, директор ОШ “Прва војвођанска бригада”, директор гимназије “Лаза Костић” из Новог Сада, Градоначелник Општине Грачанице, Начелник Косовског управног округа и директорица за образовање (01.10.2020)

Подељени пакетићи за ученике првог разреда и таблети за два ученика којима је неопходна помоћ за online наставу (23.09.2020)